KERSTIN KEMLÉNs gamla blogg

 om bl a HHBB-huvudlag, beteendestörningar hos travhäst, bråkiga hästar och skarpa bett

  

TIDIGARE  HÄSTORIER

Tja, från april 2008 till augusti 2009. Det har passerat mycket vatten under broarna - eller som vi hästfolk hellre skulle säga; Många boxar är skottade och dyngkärror tömda...

 

 

Monty Roberts lindrar smärta

2008-05-12

Tänk dig att du gått i livets hårda skola. Fått så mycket däng när du inte fattat att både kroppen och knoppen vrålat av smärta. Vad lär man sig av det? Tja, Monty Roberts  han fattar varför hästar inte fattar och varför de beter sig som stolpskott i lag med vissa människor.

Roberts är hästvärldens svar på Cesar som pratar med hundar i TV4+. Cesar tittar också förundrat på hundägaren, skakar på skallen när han får höra hur dum hunden är eller hur den beter sig. Men det finns en viss skillnad. Hästar är bytesdjur och hundar rovdjur. Hästen väljer att fly eller fäkta som försvar. Hunden anfalller. Roberts strävar efter förtroende och tillit, vill att hästen ska stå kvar.  Cesar visar rovdjuret ledarskap - vill att hunden ska lägga sig ner. Fantastiskt skickliga yrkesmän båda två!

Var i Umeå igår och såg Monty Roberts in action. I ett proppfullt ridhus visade han hur han får hästen att lita och visa respekt för honom.

Upplägget var att på förmiddagen visades 16 hästar upp. Ägarna fick berätta vad som var problemet. Roberts kollade in hästarna några minuter och satte upp dem på en priolista. Viktigast var att hitta besvärliga och bra pedagogiska exempel.

En häst var farligt tittig. Kastade och for och var enligt ägaren livrädd för allt. Det jag såg - med mina ögon - var en häst lite lätt handikappad i nackregionen. En nackstyvhäst som hade problem med omvärldsbevakningen på grund av att rörligheten i "scannern" - skallen med ögon - var begränsad. Blev tvungen att vända hela kroppen istället för att kika i ögonvrån. Verkade även ha lite bekymmer med att fokusera blicken - olika delar av ögat används vid fjärrseende och närseende - när den med ögats hjälp skulle bedöma nya grejor i omgivningen. Jag uppfattade inte hästen som rädd utan som fysiskt handikappad vilket förde med sig ett "stort" sätt att betrakta omvärlden. Blev tvungen att använda STORA rörelser som troligen skrämde omgivningen som svarade med STORA reaktioner tillbaka. Och då kan man ju tänka att det blir mycket väsen och lite gjort.

Roberts stoppade hästens STORA rörelser och såg till att den blev trygg och följde honom. Fick således lugn och ro att betrakta det som var konstigt. Detta i sin tur fungerade som en slags mental smärtlindring som i sin tur gav en avslappning i kroppen. Vilket lindrade anspänningen i nacken och vips så var det lättare att använda syn för att förstå sin omgivning.

Så, ibland kan en häst ha problem med omvärlden p g a fysisk smärta och misstror man den så agerar man kring den som om den vore pucko. Ibland beter sig hästen pucko p g a dåliga erfarenheter - mental smärta. Vet man inte om hästens erfaranhet så kanske man agerar som ett stolpskott vilket knappast gör det lättare för hästen att begripa.

Alla hästar är service minded och hygglo. När smärta påverkar deras liv börjar de bete sig annorlunda. Smärta är ett universellt språk som alla borde begripa. det är därför benbrott följs av smärta - ett varning från kroppen. Får du en fetsmäll mitt i planeten så undviker du den som slår. Om du har både ont i kroppen och står vid en som slår ... vad gör du då? Du är ett flyktdjur och har bara två val. Dra järnet därifrån eller försvara dig mot knallkorken.