Vi människor använder maskrosbladen i sallader och gör maskrosvin av de gula glada blommorna.
När ungar fick vårtor brukade man förr bryta av den ihåliga maskrosstjälken och låta den vita växtsaften droppa på vårtan. Så kan man göra på unghästar med vårtor på mulen.
Alla hästar älskar maskrosor och maskrosor finns nästan i hela världen. Hästar kan äta bladen och ibland rotar de i backen för att komma över roten.
Och då kan man ju fråga sig vad som är vitsen med det?
Maskrosor innehåller mer A-vitamin är morötter!! Rena hälsokosten med andra ord! Och gratis under sommarhalvåret!
Maskrosor kallas i England för "kissa i sängen" eftersom växten är urindrivande. MEN maskrosorna innehåller kalium, magnesium och kalcium + A, B. C och D-vitamin. Så när man kissar mycket så åker det ju ut kalium men maskrosorna innehåller ju det så blir det ingen brist. Naturen är fyndig!
Maskrossallad är också bra om man vill stimulera levern och det leder till ökad produktion av galla. Travfolk brukar - efter snabbjobb och tävling - låta hästarna käka ordentligt med maskrosor eftersom maskrosorna fungerar som en naturlig elektrolyt.
Bra eller hur!?
Kanske man skulle ta en dag då man satsade på att förbereda inför vintern - torka maskrosor på ett liggande myggfönster och så har man elektrolyter för hela året.
30 gram torkade blad per dag - rena häslokosttillägget i krubban en mörk decemberdag!
För dig som har hästen uppstallad så den inte själv kommer åt maskrosor i hagen - bjud den ett par rejäla nävar blad dagligen. Några maskrosrötter är inte heller fel. Dem plockar du från gräsmattan - sköljer och sätter i krubban - så gör du två flugor på smällen!
(Rötterna är bäst från nu och hela sensommaren, bladen hela växtsäsongen).